Functie elders

Nieuwprijs € 29,90
Onze prijs€ 9,99
Uitgeverij: Boom
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Licht beschadigd
Aantal Pagina's: 192
Afmetingen: 160x219x15
Verschijningsdatum: Maart 2023
EAN: 9789024455645

Samenvatting

Het jaar 2021 begint met de val van het kabinet-Rutte naar aanleiding van de toeslagenaffaire. De chaos op het Binnenhof is compleet als de inmiddels beroemde foto van Bart Maat wordt gepubliceerd. Hij fotografeert op 25 maart verkenner Kajsa Ollongren die met haar paperassen onder de arm gehaast de Stadhouderskamer verlaat. Als Bart Maat inzoomt op het boven ste document is ‘Omtzigt, functie elders’ duidelijk te lezen.

Het werd een jaar van macht en tegenmacht, van inmiddels wel bekende frasen als ‘achteraf verkeerd herinnerd’ en ‘tefl onmannetje’. In alle chaos is Bart Maat steeds op het juiste moment ter plekke. Hij weet de achterkant van de Haagse politiek haarscherp in beeld te krijgen en breekt op meerdere manieren het politieke toneel open. Het woord ‘transparantie’ kreeg, bezien door zijn lens, een nieuwe betekenis. Leonard Ornstein zet in zijn verhelderende essay de gebeurtenissen uiteen die Bart Maat met zijn camera vastlegde. Daardoor ontstaat een fascinerend tijdsbeeld van een gedenkwaardig politiek jaar.

Bart Maat is freelance fotograaf voor ANP. Met zijn foto ‘Functie elders’ won hij de Zilveren Camera 2021, de ANP Nieuwsfoto van het jaar en de Prinsjesfotoprijs, de prijs voor de beste politieke foto van het jaar.

Leonard Ornstein is parlementair journalist en Binnenhofroutinier. Hij heet al vele boeken op zijn naam staan, waaronder Oorlogsgesprekken (2020) en De jonge Fortuyn (2012). Hij won eerder de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek.