Democratie van het Wilde Westen

Nieuwprijs € 24,99
Onze prijs€ 9,99
Uitgeverij: Bot Uitgevers
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Licht beschadigd
Aantal Pagina's: 268
Afmetingen: 136x212x22
Verschijningsdatum: Februari 2024
EAN: 9789083300535

Samenvatting

Loopt de democratie in Amerika gevaar? Veel mensen dachten dit toen Donald Trump in 2016 de presidentsverkiezingen won. Maar toen verloor Trump de verkiezingen van 2020 en leek de democratie gered. Het is een fijne gedachte, maar het is ook een leugen.
De problemen in de Amerikaanse democratie begonnen niet bij Trump, eindigden niet bij zijn nederlaag in 2020 en waren ook niet uniek in de Amerikaanse geschiedenis. Maar het gevaar voor de democratie in Amerika is wel ernstiger dan ooit tevoren.
Het Trump-tijdperk legde op pijnlijke wijze bloot hoe structureel kwetsbaar de democratische rechtstaat is in Amerika, en hoever reactionairen willen gaan om verkiezingen naar hun hand te zetten en vooruitgang tegen te werken.
Democratie van het Wilde Westen laat zien hoe structurele kwetsbaarheden worden uitgebuit en waarom; hoe de democratie geslachtofferd wordt met grondwettelijke middelen ten behoeve van een Amerika dat nooit heeft bestaan.

Kenneth Manusama (1972) is volkenrecht jurist en Amerikadeskundige. Hij promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en doceerde aan verschillende universiteiten in Nederland en New York. Inmiddels geeft hij les in het Amerikaanse constitutionele recht.