In de tuin van het geheugen

Uitgeverij: Geus, Uitgeverij De
Uitvoering: Gebonden
Taal: Nederlands
Aantal Pagina's: 384
Afmetingen: 160x242x40
Verschijningsdatum: Oktober 2007
EAN: 9789044503869
(Tijdelijk) uitverkocht

Samenvatting

Na de dood van haar moeder treft Joanna Olczak-Ronikier bij het opruimen van de flat in alle laden en kasten brieven, foto's en krantenknipsels aan. Zij stopt alles in twee grote rieten wasmanden, waar ze weliswaar regelmatig over struikelt, maar verder niets mee doet.

Pas eind jaren negentig gaat ze zich verdiepen in de enorme stapel paperassen en besluit de saga van haar geslacht, de families Horwitz en Mortkowicz, te schrijven. Haar helden, allen bloedverwanten, zijn kooplieden en socialisten, Franse bankiers en Poolse intellectuelen, een beroemde uitgever, een lid van de Komintern, een RAF-piloot en een Amerikaanse psychiater. De handeling speelt zich af in onder meer Warschau, Parijs, Moskou, Bombay, Oostende, New York en Amsterdam. In bourgeois salons, in een tsaristische gevangenis, in sovjet-kampen en op onderduikadressen in het bezette Polen.
Aan de hand van de lotgevallen van haar familie beschrijft Joanna Olczak-Ronikier in In de tuin van de herinnering met groot invoelingsvermogen de assimilatie van de Pools-joodse intelligentsia in de veelbewogen periode tussen 1860 en 1990 en schetst daarmee tegelijkertijd een breed panorama van de Europese geschiedenis. Het resultaat is een meeslepend internationaal tijdsdocument, dat o.a. door de vele historische foto's nog eens extra tot leven wordt gewekt.
Oorspronkelijke titel: W ogrodzie pamieci

Vertaler: Esselien 't Hart