Anders nog iets?

Nieuwprijs € 25,99
Onze prijs€ 5,99
Uitgeverij: Trichis Publishing B.V.
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Licht beschadigd
Afmetingen: 173x243x25
Verschijningsdatum: Mei 2018
EAN: 9789492881014
Let op: Laatste exemplaar

Samenvatting

Waar de winkellier vroeger op elke hoek van de straat zat, worden winkels nu zoveel mogelijk geclusterd en verdwijnen de 'open deuren' uit het straatbeeld. Dagelijks passeren we lege gevels onderweg naar de supermarkt. Waar is de openheid en oorspronkelijkheid gebleven? De liefde voor de winkelier is er nog steeds, maar wanneer nemen we er de tijd voor? Als we in de Albert Heijn onze boodschappen gehaast staan in te pakken, verlangen we naar de kaasboer die met blosjes op z'n wangen staat te vertellen over het verschil tussen boerenbrie en roombrie. Het nieuwe ambacht verreist en verplaatst zich van de buitenwijken naar het centrum. Ondernemers van nu zijn niet alleen klantvriendelijk, maar ook maatschappijvriendelijk: ze geven kansen aan jongeren, door ze op te leiden; denken aan de circulaire economie; verbinden met klanten aan hun winkel door nieuwe ideeën en media.

Door het vier jaar lang verzamelen van deze verhalen, door vrijwillige bijdragen van getalenteerde schrijvers en fotografen en door het enthousiasme dat opleeft als we vertellen over dit onderwerp, durven we te zeggen dat dit een onderwerp is dat leeft bij veel Rotterdammers. Naast het feit dat iedereen wel een favoriete buurtwinkel heeft, leeft ook bij veel mensen het bewustzijn dat het buurtgevoel verdwijnt en dat er een nieuwe periode aanbreekt. Met het boek zouden we graag deze transitieperiode in beeld brengen. Wat was en wat gaat komen en hoe gaat de stad zich verder ontwikkelen?

Winkels verplaatsen langzaam uit buitenwijken naar het centrum en ook daar is het lastig het hoofd boven water te houden. We zetten oude en nieuwe winkeliers in het zonlicht, die klantvriendelijk zijn, nieuwe ideeën hebben en het buurtgevoel in de grote stad hoog houden. Naast de bekende plekken, komen ook unieke plekken in beeld, waarvan weinigen af weten. Verder combineren we twee generaties ondernemers met elkaar.

Het boek bevat een combinatie van bestaande (7 stuks) en nieuwe interviews (13 stuks) met winkeliers, verhalen en beelden van het winkellandschap, de ondernemer en de consument, aangevuld met een blik voor de toekomst. Hoe wordt geconcurreerd met o.a. online shoppen. Elke ondernemer (oud en nieuw) wordt geportretteerd in zijn winkel en het meest bijzondere product wordt uitgelicht. De schrijvers zorgen voor levendige verhalen en een reflecterende visie. Het wordt een beeldend boek, met aandacht voor papier en bindwijze. Ambachtelijk, maar hedendaags.

Inhoudelijk wordt het boek medebepaald door schrijvers van Vers Beton en uitgeverij Trichis, waardoor de redactionele kwaliteit gewaarborgd blijft. Wat ooit een eerste idee was, en is doorontwikkeld naar een online platform, wordt nu een boek over deze tijd.