Historische gids van Amsterdam

Uitgeverij: Uitgeverij Bas Lubberhuizen
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Afmetingen: 149x231x48
Verschijningsdatum: September 2010
EAN: 9789059372290
(Tijdelijk) uitverkocht

Samenvatting

De architectuurhistorici Gerrit Vermeer en Ben Rebel hebben sinds 1992 al enkele edities van de Historische gids van Amsterdam uitgebracht ¿ in zijn oervorm in 1929 geschreven door A.E. D¿Ailly. In de gidsen die tot dusver verschenen, beschreven zij de middeleeuwse stad en de zeventiende-eeuwse stadsuitbreidingen. Sinds 2007 werken de auteurs, samen met Vladimir Stissi, aan het in kaart brengen van de stadsuitbreidingen uit de periode 1860-1935. Dit nieuwe deel zal de volgende stadsdelen beschrijven: Zuid (de Pijp, Vondelpark en Plan Zuid), West (Oud-West, De Baarsjes, Westerpark), Oost en Noord. Van deze ¿nieuwe¿ wijken beschrijven de auteurs interessante of belangwekkende gevels, straten en pleinen en hun ontwerpers. Ook reconstrueren zij de historische en stedenbouwkundige achtergronden.
Het boek zal een moderne en royale vormgeving krijgen en veel uniek beeldmateriaal bevatten uit de onder kenners bekende collectie Louis Putman.

De uitgeverij zal ook de twee delen die eerder verschenen bij Amsterdam Publishers geactualiseerd en in de nieuwe vormgeving uitbrengen. Daarmee wordt de Historische gids weer compleet leverbaar in een prachtige uitvoering.

Gerrit Vermeer en Ben Rebel zijn beiden docent architectuurgeschiedenis. Vladimir Stissi is hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. De drie auteurs hebben meerdere publicaties over de geschiedenis, stedenbouw en architectuur van Amsterdam op hun naam staan.


'De auteurs hebben een heidens karwei verricht en weten de lezer/wandelaar een ontzagwekkende hoeveelheid architectuurhistorische en stedenbouwkundige informatie voor te schotelen.' [Uit: 'Een architectuurgids voor leunstoelwandelaars', door Jos Smit in Maandblad Amstelodamum jan-mrt 2011]

'Er is een gids ontstaan die zich ruimschoots kan meten met de beroemde groene Guides Michelin uit Frankrijk. Een driesterrengids, minstens.' [uit; bespreking AT5 text]