Apenrotsen en andere nauwe verwanten

Nieuwprijs € 30,99
Onze prijs€ 14,99
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Licht beschadigd
Aantal Pagina's: 384
Afmetingen: 165x230x30
Verschijningsdatum: September 2017
EAN: 9789046817612
Let op: Laatste exemplaar

Samenvatting

De Erasmusbrug in Rotterdam is nauw verwant met Calatrava's brug in Sevilla en Washington D.C. met Germania, de gedroomde hoofdstuk van Hitlers Derde Rijk. Gaudi's Sagrada Família lijkt op een termietenheuvel en de Glazen Boerderij van MVRDV is net zo goed postmodern als het Zaanse stadhuis van Sjoerd Soeters.
In Apenrotsen en andere nauwe verwanten maakt Bernard Hulsman een reis door de wereld van de moderne architectuur in een estafette van stukken over gebouwen die op de een of andere manier gelijkenis vertonen. Imitatie blijkt nog altijd de basis van architectuur te zijn. De keten van verwantschappen wordt regelamtig onderbroken door interviews met sleutelfiguren uit de 20e en 21e eeuw, onder wie Rem Koolhaas, Hans Kollhoff, Herman Hertzberger en Berthold Lubetkin. In langere essays worden grote en kleine misverstanden over de moderne architectuur rechtgezet: 'form follows function', de strijdkeet van het modernisme, is een dwaling, Le Corbusier was geen 'linkse' architect maar juist een overtuigde fascist, en de avant-gardist Rem Koolhaas is ook een retro-architect.
Apenrotsen en andere nauwe verwanten legt onverwachte verbanden tussen bouwwerken en opvattingen uit verschillende landen en tijden. Het resultaat is een eigenzinnige en verrassende kijk op de moderne architectuur.